Att bygga ett hus innebär många livsavgörande beslut. Det kommer att kosta mycket pengar och det gäller att få maximal avkastning på de summor man lägger ut. Det är spännande – men det är också hisnande. Hur ska man tänka och hur ska man kunna planera ett hus från grunden? Man brukar säga att ett köp av ett befintligt hus är den största investeringen man gör som privatperson, men att bygga ett hus är snäppet större.
Att ta hjälp är en förutsättning för att klara av husbygget. Dels sett till det rena utförandet – vilken entreprenör ska bygga huset i fråga? – till den rena planeringen. Det senare leder oss till en arkitekt. Att ta hjälp av en arkitekt i samband med att husbygge är att något som många drar dig för. Det bygger på en förutfattad mening om att en arkitekt kostar mycket pengar att anlita. Klart står att det kostar pengar – men lika klart står även att dessa pengar kan vara väldigt välinvesterade.
En arkitekt arbetar för sina klienter och för att hitta lösningar som passar dennes behov och önskemål. Det handlar alltså till syvende och sist om att en arkitekt har verktygen som kan förverkliga dina drömmar om hur ditt framtida hem ska se ut.
Hitta rätt arkitekt
Det första steget är att hitta rätt arkitekt. Det går att söka efter olika arkitekter på Sveriges Arkitekter och den sökfunktion som finns på deras hemsida. Ett annat alternativ är att se över på internet och att rådfråga vänner och bekanta om de vet någon arkitekt som kan möta dina krav.
Internet är fantastisk i detta: genom att söka på olika husbilder så kan du också se vilken – i många fall – arkitekt som ritat husen i fråga. Hittar du ett hus som ligger väl i linje med vad du tänkt dig så är det bara att söka upp den arkitekt som ligger bakom ritningen av detta. Kort sagt: undersök först och främst vilka hus och villor som du gillar rent stilmässigt och arkitektoniskt och utgå från dessa då du letar efter arkitekter. Det gör valet enklare.
Nackdelen är kostnaden
Man kan inte bortse från att en arkitekt kostar pengar. En genomsnittlig lön ligger på 940 kronor i timmen. Det finns billigare – och dyrare – arkitekter. För att ta fram exempelvis en bygglovsansökan så brukar man räkna med ungefär två veckors arbete. Ska arkitekten i fråga vara inblandad från start till mål så är en rimlig summa att förhålla sig till rent prismässigt som sådan att ungefär 10% av den totala kostnaden för huset matchar arvodet som arkitekten begär.
Man kan också begära ett fast arvode och det ger naturligtvis en trygghet i att man vet vad det kostar – oavsett hur mycket eller lite pengar det handlar om. Ett fast pris ger inga överraskningar på det sätt en timtaxa kan föra med sig. En blandning är också möjligt. Att använda ett rörligt arvode i början – då arkitekten ritar upp huset och sammanställer ritningar för bygglovet – och där man sedan, så arkitekten vet ungefär hur många timmar det tar, gå över till ett fast arvode är en vanlig lösning.
Man kan vända på saken också. Att arkitekten kostar pengar är en självklarhet, men det stora frågan är vad man får för de pengar man betalar. Däri ligger nämligen de stora fördelarna gömda.

Fördelarna är stora med att anlita en arkitekt
Det finns en slags skam i att säga att man bor i ett arkitektritat hus. Många tycker att det låter förmätet och onödigt lyxigt. FRågan är vilka hus som egentligen inte är ritade av arkitekter? Ta bara de nyckelfärdiga husen; någon gång har de designats och skissats fram – inte sällan då av just en arkitekt.
Fördelarna med att anlita en arkitekt är många. Vi radar upp några av dessa här nedan:
- Du får ditt eget hus. En arkitekt kör ingen enmansshow. Det handlar inte om att resa ett monument över sin egen förträfflighet. Det är dina behov som sätts i centrum. Du berättar hur du vill ha det, vilka krav som finns, hur era behov ser ut och om några speciella önskemål kan finnas. Därefter jobbar arkitekten fram en lösning där även du är med längs resan. En arkitekt är även expert på att se framtiden. Det innebär att era eventuella framtida behov också vävs in i ritningen. Ni kanske får barn inom loppet av några år, eller hur?
- Du tjänar pengar. De pengar du lägger ut initialt tenderar ofta att komma igen i det långa loppet. Genom smarta materialval och energibesparande lösningar så kan du tjäna pengar i framtiden – ganska stora sådana.
- Optimerat läge. Arkitekten anpassar byggnationen efter alla förhållanden som finns – och har betydelse. Byggnaden ska smälta in och dra nytta av naturliga element. Solläge, skydd mot vind, skugga – allt vävs in i hur ditt hus placeras i förhållande till naturens element.
- Enklare att få bygglov. En ritning av en arkitekt borgar för att bygglovet godkänns och där processen går snabbare från start till mål.
Vårt råd är att du inte väljer bort en arkitekt utan att först ha undersökt vilka möjligheter som finns. Du ska bygga ett hus som du ska bo i resten av livet. Se till att göra det bästa av den möjligheten!