Kategorier
Artiklar

Ett snyggt och säkert tak

Valet av material är inte alltid givet när det är dags för takbyte. Ofta byter man till en nyare version av samma material men inte nödvändigtvis alltid. Vilka skäl kan finnas för att byta?

Att ha ett helt och prydligt tak är inte bara en fråga om att värna om fastighetens utseende. Främst handlar det förstås alltid om att se till att skydda byggnaden och åstadkomma ett bra inomhusklimat. Att sedan ett fräscht och helt tak ger ett mycket bättre intryck än ett gammalt trasigt är allt annat än en nackdel.

Vad är det som gäller om man vill byta takmaterial? Ja, först och främst kan det hända att kommunen har synpunkter. Bor du i en tätort behöver du eventuellt få godkänt om du helt byter stil på fastigheten. Olika material är också olika tunga och underlaget måste därför hålla även för ett annat material än det ursprungliga om du byter.

Plåttak är enkla och lätta

I allmänhet är det noll bekymmer om du vill lägga plåttak i Stockholm. Materialet är nämligen av det lättare slaget. Har du tidigare haft tegeltak kommer plåttak inte att tynga onödigt på underlaget. Om inte kommunen har invändningar är det bara att köra.

Att lägga ett plåttak på sin fastighet innebär alltså många fördelar. Förutom bristen på besvärlig tyngd är dessutom ett plåttak i det närmaste underhållsfritt. Ett plåttak passar bra till tak med plan lutning eller till och med helt plana tak. Numera finns det också plåttak i en rad olika färger.