Kategorier
Artiklar

Är det en investering att bygga hus?

Det kostar pengar att bygga ett hus. Det gäller oavsett om du planerar att bygga ett hus i lösvirke eller om du, som många andra, planerar att bygga ett hus enligt de nyckelfärdiga modeller som finns. Kostnaden kommer att bli hög, och dte måste man vara inställd på.

Frågan är om det är en investering? Det är omöjligt att svara på. Ingen vet hur framtiden ser ut och hur exempelvis huspriser kommer att ligga några år framåt i tiden. Rent historiskt dock så har det ofta visat sig vara en sund investering att bygga ett hus och sedan – i framtiden – sälja det vidare. Detta emellertid beroende på var i Sverige man bygger.

Att bygga ett hus i Stockholm för fem miljoner kronor – vi tar en siffra från höften – kan visa sig bli en väldigt lukrativ affär då man väl säljer det vidare. Baserat på utvecklingen för priser i Stockholm – som varit konstant i många år i rad – så kan man säkerligen göra en vinst på flera miljoner då man hittat rätt köpare. I Kramfors – inte fullt lika troligt.

Bygga hus i mindre städer – en större risk

Kramfors fick statuera ett exempel på en stad där ett husbygge blir extra riskabelt sett till en framtida försäljning. Vår poäng: det kostar exakt lika mycket – minus tomtpris och eventuell skillnad i kostnad för bygglov – att bygga ett hus i Stockholm som i Kramfors. Vi säger att det kostar fem miljoner. Chanserna att få tillbaka de pengarna i Stockholm är mer än goda. Chanserna att få det i Kramfors är minimala. Det finns inte samma kundunderlag och det finns inte folk som är villiga att lägga de summorna på ett hus. Det måste man tänka på.

Vill du bygga ett hus i Kramfors – eller någon annan mindre stad – så handlar det om en större ekonomisk risk. Vad händer om ni skiljer er? Här kan man, utan att bli alltför negativ, tänka ett extra varv. Det kanske är bättre att köpa ett befintligt hus och renovera detta så att det möter alla de behov man har – till ett avsevärt mycket lägre pris?

Syftet här är inte att grusa drömmar och lägga käppar i hjulen för någon. Vi vill bara visa att det finns andra risker inblandade i ett byggprojekt. Det kan definitivt kosta mer än det smakar att bygga ett hus. Men, naturligtvis: man bygger även ett hus baserat på sina drömmar och med en tanke på att man ska leva där resten av livet. Det kan det vara värt att betala för också. Rådet är emellertid att man även väger in det vi ovan gått igenom innan man tar första spadtaget. Det kan löna sig.