Kategorier
Artiklar

Bygg ett hus för framtiden

Det finns all anledning att stanna upp i samband med att man står inför att bygga ett hus och fundera kring vad framtiden har i sitt sköte. Det är naturligtvis alltid svårt att sia om. Men, man vet också att saker och ting kan hända.

Bygger man ett hus för stunden och den nuvarande situationen så har man också ett perfekt hus – för just den tiden. Vad händer om man får ett barn? Vad händer om man får tvillingar? Det är något som kommer att kräva mer yta och då kan plötsligt drömhuset man byggt vara för litet. Det är lite så man måste tänka. Det går att dra paralleller till hur man bygger i övriga samhället. Ta bara byggnationen av Arlanda. Där blev arkitekterna bespottade av allmänheten och av många politiker.

Hur kan man bygga något så stort och så dyrt då det inte finns ett behov och ett kundunderlag? Det som visat sig senare är att man byggde för framtida behov. Arlanda har mött framtiden utan några större svårigheter. Idag är det så att flygplatsen snarare anses som för liten än för stor. Det är en tanke som man kan ha med sig. Inom rimlighetens gränser, givetvis. Det kostar också pengar att bygga större.

Tänk på energi och miljö

En annan sak att ha i åtanke gällande framtiden ligger i att göra rätt val i syfte att spara pengar framgent. Det finns olika typer av uppvärmning och energi och det finns olika materialval man kan göra för att få ett billigare boende. Finns det exempelvis en möjlighet att använda sig av bergvärme så är det i många fall ingenting att fundera på. Visst, du kommer att få lägga en ganska stor summa – räkna med bortåt 100.000 kronor – för att borra efter bergvärme, köpa en pump och få denna installerad. Men, det är också en ren investering: varje månad kan du spara in närmare 80 % av den totala kostnaden för uppvärmning och energi i jämförelse med många andra alternativ.

Att även se över ventilation och optimera denna samt att välja smarta lösningar i badrummet – kranar med sensorer, snålare duschar och toaletter som spolar mindre mängder vatten – är andra saker som gör skillnad i det långa loppet. Det finns även ett absolut värde i att snegla mot exempelvis solenergi som lösning. Dagens teknik har gått framåt rejält och genom att välja solenergi – i någon mån – så kan du göra dig själv oberoende och producera egen el. Rätt installation och rätt förutsättningar – alla passar inte för solenergi – så kan du faktiskt tjäna pengar genom att sälja överbliven el vidare till större producenter. Det ger en bra sidoinkomst.

Ta gärna professionell hjälp i alla dessa frågor. Se över vilka alternativ som finns och försök ha blicken framåt. Du vill inte bli en husägare som i framtiden ångrar att du inte tänkte annorlunda då du väl byggde ditt hus.