Kategorier
Artiklar

Familjesammankomst i husets bästa rum

Var kan man samlas när man vill träffa hela sin stora underbara familj? Vilket rum är det vanligast att människor uppehåller sig i? Vilken plats är den tryggaste på jorden och varför?

Människan har i många, många år samlas runt lägereld. Där har man berättat historier och anekdoter. Berättelser med avsikt att både fostra och lära ut. Man har delat sina erfarenheter och delat med sig av både sorg och glädje. Möten för de äldsta och möten för de små. Eller stora härliga sammankomster med alla från byn och vid enstaka högtidligheter med folk från andra byar och städer.

Egen härd är guld värd, sägs det. Namnet härd syftar till eldhärd som man kallade det ställe som man både kunde värma sig vid men också tillaga mat över. Runt elden eller spisen. Innan vi hade högmoderna kök fanns det många bostäder som eldade i sina spisar både med ved och koks. Det är en passerad era i städerna men i andra länder går dessa spisar fortfarande att finna.

Köket som hemmets mittpunkt

När elden flyttade in i husen hamnade den först i mitten av stora salar där alla lagade mat tillsammans. När vi sedan fick bostäder för varje familj fick elden sitt fäste i köket tack vare spisen. I lite större byggnader skaffade man eldstäder även till de andra rummen. Öppen spis och brasor fanns både i sovrum och vardagsrum, eller finrum som de även kallades. En del bostäder har fortfarande öppna spisar eller kakelugnar kvar. Läs mer om köksrenoveringar och utbud på denna hemsida: https://www.kökgöteborg.se