Kategorier
Artiklar

Fräscha upp hemma med ny färg

Att måla om är ett snabbt och enkelt sätt att fräscha upp och förnya sitt hem på. Det går att inreda med färg men för att resultat ska bli riktigt bra finns det några saker som man bör tänka på.

Med ny färg på väggarna får man till en hyfsad låg kostnad ett fräscht hem. Gör man dessutom måleriarbetet själv sänker man kostnaden ytterligare. Men det gäller att inte slarva med det viktiga underarbete och det gäller att ha rätt hjälpmedel och verktyg.

Penslar, roller och maskeringstejp är ett måste. Likaså plast eller täckpapp för att skydda möbler och golv från färgspill. En trappstege så att man når högst upp är också bra, eller ett långt skaft att sätta rollern på om man även vill måla taket. Man måste också ha en passande färg och kulör.

Så väljer man rätt kulör och färg

Att välja färg är inte alltid så lätt. En viss kulör på ett färgkort ser ofta helt annorlunda ut då man målar en hel vägg och upplevs oftast som mörkare än på färgkortet. Dessutom påverkas kulören av det ljus som kommer in från fönster. Därför kan det vara bra att först köpa en liten provburk med färg och måla på en större bit kartong och sedan flytta runt den i rummet för att se hur kulören förändras med ljuset.

Många färgtillverkare har också appar som man kan ladda ner och där men sen med hjälp av mobilens kamera kan se hur rummet skulle se ut i olika kulörer. Färg finns även som matt, halvmatt och blank men man ska även välja färgtyp efter hur rummet används. Ett badrum eller kök där väggarna ska gå att torka av blir bäst om de målas med en glansigare färg.

Nyttja ROT-avdraget på måleritjänster

Tycker man det är svårt att välja färg och kulör kan man ta hjälp av en professionell målare. De har erfarenhet och vet vad som passar och kan komma med olika förslag. Genom att använda sig av professionell hjälp med målningen kan man även vara säker på att det inte slarvas med underarbetet och att slutresultatet blir riktigt bra.

Idag har man även möjlighet att nyttja det så kallade ROT-avdraget på själva arbetskostnaden vid måleritjänster. Vill man ta hjälp av en målare kan det vara en bra idé att först vända sig till ett par olika företag och be om en offert för att sen lättare kunna jämföra priser.