Kategorier
Artiklar

Minirenovering i badrummet

Är du trött på ditt badrum? För att fräscha upp det kanske en renovering skulle sitta fint. Men man måste faktiskt inte slå på stort. Med små medel kan man ändå skapa en stor förändring.

Det är lätt att tänka att allting måste rivas, göras om och bytas så fort ordet renovering kommer på tal. Fast faktum är att så är det inte alls. Man kan ofta nöja sig med en mindre badrumsrenovering och bara renovera vissa delar. Till exempel det som är mest slitet. Det viktigaste är ändå att se till att renovera det som är ett absolut måste. Till exempel göra om kaklet om det har fel lutning. Annars kan ju detta i sin tur leda till fuktskador som i sin tur leder till att en totalrenovering blir nödvändig. Det som är bra med att att bara renovera lite grann är att prislappen blir en helt annan än vid en fullskalig renovering.

Satsa på kaklet

Det finns många delar man kan ändra eller renovera i ett badrum, exempelvis handfat, toalettstol, blandare eller möbler. En annan sak är kaklet, om sådant finns. Ofta behöver man inte ens riva ut det. Till exempel blir fogarna smutsiga och fula efter en tid. Det är inte helt ovanligt att man tror att fogarna är grå, men att de i själva verket är vita. Det är bara smutsen som gör att de ser grå ut.

Att göra fogarna rena är lätt med enkla husmorstips där bikarbonat är en magisk ingrediens. En del menar att det räcker med bikarbonat och vatten, andra tipsar att man även kan använda ättika eller potatismjöl. Man kan också passa på att göra själva kakelplattorna rena med ättika, när man ändå håller på. Helt plötsligt har du samma badrum, men det kommer se ut som nyrenoverat då kakel och fogar är skinande rena.

Använd microcement

En annan sak man kan göra med kaklet är att lägga microcement på det. Då får man ett helt nytt utseende utan att behöva riva ut någonting – fantastiskt enkelt, där man får ett helt annat uttryck. När man lägger microcement bildas ett lager på enbart 2-3 millimeter. Både cementen och sealern som stryks på sist är vattentäta, så det fungerar alltså alldeles utmärkt i badrummet. Microcement har även blivit populärt vid nybyggnationer, så att använda det vid en egen minirenovering fungerar alldeles utmärkt. Det finns i olika färger, så det är lätt att hitta något som passar ditt badrum.