Kategorier
Bygg

Bygga hus Stockholm – tips och råd 

Att bygga hus i Stockholm har blivit vanligare. Dels så handlar det om en expansiv stad där många nya områden skapats för att ge plats åt en växande befolkning. Dels så handlar det även om att många ser ett värde i att bygga hus i Stockholm. 

Istället för att lägga åtskilliga miljoner på att köpa ett hus – och sedan ytterligare en massa pengar på att renovera detta – så köper man mark och bygger ett eget hus; helt utifrån de egna behoven och den stil och smak man har. 

Att bygga hus i Stockholm är en chans man får en gång i livet och för att verkligen ta tillvara på den möjligheten så tänkte vi här nedan ge några snabba tips och råd som kan förenkla processen. 

  • Sätt en realistisk budget. Den första och viktigaste punkten är givetvis att ställa dig själv frågan – har jag råd att bygga hus i Stockholm och kommer jag att klara av att betala på de lån jag (förmodligen) kommer att behöva ta. Nästa steg är att fastställa en budget. Se över exempelvis vad nyckelfärdiga hus kostar och jämför detta med vad kostnaden för att bygga i lösvirke – och i olika material – kommer att kosta. 
  • Välj en byggfirma. Oavsett om det handlar om att sätta upp ett nyckelfärdigt hus eller om att bygga ett nytt hus från grunden så är det avgörande vilken byggfirma man väljer. Se över erfarenhet, se över vilka som finns i teamet – och se över om möjligheten finns att välja totalentreprenad. Det senare innebär att byggföretaget tar över ansvaret för projektet med att bygga hus i Stockholm – och att de sköter allt från projektledning till att skapa en trygg och säker arbetsmiljö. Du ska emellertid också vara med på tåget och hållas uppdaterad genom hela resan. Många byggföretag kan hjälpa dig redan vid planeringen och ta fram ritningar för bygglov och annat. Det tjänar du på i längden. 
  • Kontrollansvarig. Du kommer att behöva betala för en kontrollansvarig som tar fram en kontrollplan och som gör regelbundna besök för att säkerställa att denna följs. Se detta som en ren investering. Din KA kommer att vara ditt största stöd genom denna process. 

För mer information se byggahusstockholm.org.